SY I SHANTARAM YOGA
  • Home

Shuddhi - zuivering

शुद्ध
Shuddhi is een Sanskriet woord dat zuivering, reiniging en bevrijding van verontreiniging betekent.
      
In yoga is bhuta shuddhi een sadhana (spirituele oefening), die de vijf elementen zuivert en balanceert, namelijk water, lucht, aarde, vuur en ether (ruimte).
 
Shuddhi verwijst naar de yogapraktijk waarin de beoefenaar zich zuivert tot op het niveau van homeostase.
In sommige yogavormen wordt shuddhi beschouwd als een kriya, een reeks houdingen, meditatie, ademhalingsoefeningen en geluiden of mantra's om een ​​bepaald doel te bereiken (in dit geval, eenheid met het goddelijke).
 
Het beoefenen van shuddhi creëert fysieke, emotionele en mentale veranderingen die lichaam, geest en ziel reinigen en een optimale gezondheid garanderen.

Shuddhi in Yoga & Ayurveda


Gezondheid is een moeilijk te definiëren begrip. Wanneer je verschillende mensen vraagt wat gezondheid is, krijg je steevast verschillende antwoorden. Voor de Westerse geneeskunde staat gezondheid voor een toestand van algeheel welbevinden waarin er geen sprake is van lichamelijk letsel of ziekte. 
De definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO 1948) omvat al iets meer en zegt het volgende:
    "Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken."
World Health Organisation
De geestelijke gezondheid verwijst naar het emotioneel en psychologisch welzijn van het individu. Volgens de WHO is er geen strikte definitie van geestelijke gezondheid, omdat culturele verschillen, subjectieve evaluaties en concurrerende professionele theorieën het moeilijk maken om te bepalen wat het precies omvat. In het algemeen zijn de meeste deskundigen het erover eens dat geestelijke gezondheid en psychische stoornissen niet wederzijds exclusief zijn. Met andere woorden, het ontbreken van een erkende psychische stoornis, is niet noodzakelijkerwijs een indicatie voor geestelijke gezondheid.
Oosterse tradities zoals Yoga en Ayurveda hebben een meer omvattende en wat mij betreft ook meer aantrekkelijke definitie van gezondheid:
     "Een persoon wordt gezond genoemd als hij of zij een gifvrij lichaam heeft, volledig functionele organen, wanneer afval efficiënt wordt geëlimineerd, de geest rustig en gelukkig is en er een gevoel van welbehagen en welzijn heerst."
Asthanga Hridaya
Ziekte - Yoga en ayurveda beschrijven een lange weg tussen gezondheid en ziekte, die wordt ingedeeld in 6 verschillende niveaus, waarvan 0 gelijk is aan homeostase of optimale gezondheid. Wanneer er een disbalans wordt opgespoord, gaat men zuiverende therapieën of technieken, afgestemd op de persoonlijke conditie, inzetten om lichaam en geest van de geaccumuleerde overschotten, tekorten en afvalstoffen te zuiveren. Deze technieken worden in de hatha yoga kriya’s genoemd. In de ayurveda heeft men een specifieke reinigingstherapie uitgewerkt die, afhankelijk van de omstandigheden en het ziektebeeld, één week tot twee maanden non-stop wordt uitgevoerd. Deze therapie heet Pancha Karma, wat ‘vijf acties’ betekent. Lees hier meer over Pancha Karma.

Shatkarma


Shatkarma is een Sanskriet woord dat verwijst naar een aantal kriya’s in Hatha Yoga, die bedoeld zijn voor het reinigen van het menselijk lichaam. Letterlijk betekent Shat, zes en karma, actie.

Kriya's (Sanskriet: actie, daad, inspanning) zijn in Hatha Yoga lichamelijke reinigingstechnieken. 
Van kriya's wordt beweerd dat ze het menselijk lichaam reinigen door het prikkelen van de afscheidingsmechanismen van het lichaam. In bepaalde yogastijlen, zoals Kriya yoga en Yoga uit het Wilde Westen, hebben kriya's een andere betekenis, waaronder bepaalde oefeningseries.

De shatkarma’s zijn beschreven door Yogi Swatmarama in de Hatha Yoga Pradipika en dienen voor het reinigen van de ogen, oren, darmen en de maag. De volgende kriya's maken deel uit van de shatkarma:
Foto

Trataka


Foto
Met trataka wordt het langdurig staren naar een bepaald punt of een bepaald object bedoeld, zoals het staren naar een kaarslicht, zonder dat met de oogleden geknipperd wordt. Trataka zou helpen, door met de geprovoceerde tranen de ogen te reinigen, moeheid weg te nemen en het zicht te verbeteren. Naast reiniging zou trataka ook de ontwikkeling van de concentratie bevorderen. En er wordt van trataka zelfs beweerd dat Ajna chakra ermee geopend zou worden, wat tot helderziendheid zou leiden.

Neti


Foto
Bij neti wordt de neus van binnen gereinigd. Van kriya's wordt beweerd, dat ze het lichaam reinigen door het prikkelen van de afscheidingsmechanismen van het lichaam.
Er zijn meerdere vormen van neti, zoals:
  • Jala neti, de spoeling van de neus met een lauw zout water.
  • Soetra neti, waarbij een doekdraad door de neus en de mond wordt getrokken.

Kapalabhati


Foto
'Kapala' wil zeggen schaal of schedel; 'bhati' betekent licht of stralen, met andere woorden dat wat verlichting brengt. 
Bij de uitademing worden de buikspieren plotseling ingetrokken, waardoor het middenrif omhoogkomt en de lucht uit de longen wordt geperst. De uitademing is langer dan de inademing, die passiever en stiller is. Bij de inademing worden de spieren krachtig ontspannen, waardoor de lucht vanzelf in de longen kan stromen. De uitademing gebeurt kort, actief en is goed hoorbaar. De inademing die volgt op een krachtige uitademing is passief, kort en gebeurt vanzelf. 
Bij kapalabhati wordt er gebruik gemaakt van de middenrifademhaling, ofwel gebruikmaking van het middenrif en niet van de borstkas. Kapalabhati wordt in de regel met een duidelijke nadruk op de uitademing uitgeoefend: deze is krachtig en actief, terwijl de inademing passief is en vanzelf gaat. De uitademing gebeurt in deze oefening door een krachtig intrekken van de buikoppervlakte, dus van buiten naar binnen. Deze ademhaling wordt in een snel ritme meerdere keren kort, snel en sterk achter elkaar herhaald. Hierbij worden de longen als pomp gebruikt. Er wordt op deze manier zoveel druk gecreëerd, dat de lucht slijm en smeer uit de longen, via de neusgaten, naar buiten brengt. Er wordt afgewisseld tussen korte, explosieve inademingen en een lichtelijk langere passieve uitademing. 
Kapalabhati wordt door yogi's gewaardeerd, omdat er een gevoel zou ontstaan dat het hoofd leeg wordt en de vloed aan gedachten onderbroken wordt. Gezien de drukontwikkeling, moet er voorzichtig omgegaan worden met deze techniek, bijvoorbeeld door te beginnen met langzame oefeningen.
 
Varianten: een variant op deze ademhaling is een combinatie van kapalabhati met nadi sodhana (de wisselademhaling): in dit geval wordt er steeds door enkel één neusgat geademd, terwijl het andere dicht wordt gehouden. De wisseling kan ofwel na een vaststaand aantal inademingen ofwel tussen elke in- en uitademing plaatsvinden. Deze laatste variant is het moeilijkst.
 
Kapalabhati of bhastrika? Een oefening die weleens met kapalabhati wordt verwisseld, is bhastrika (de  blaasbalg). Hoewel ze op elkaar lijken zijn er enkele belangrijke verschillen.
Het essentiële verschil is dat kapalabhati een kriya (reinigingsoefening) is en bhastrika een pranayama-oefening. Er zijn echter ook yogi's die de kapalabhati eveneens tot de pranayama rekenen.
Daarnaast betekent kapalabhati glanzende schedel en moet na de beoefening ervan het gevoel ontstaan van een heldere geest. Bhastrika betekent blaasbalg en wanneer deze oefening uitgevoerd wordt, dan moet de buik als blaasbalg fungeren. Wanneer dat niet zo is, is er geen sprake van respectievelijk kapalabhati of bhastrika. 
Ook bij bhastrika is er een variant, waarbij de neusgaten afwisselend gesloten worden.

Dhauti


Foto
Bij dhauti wordt het lichaam intern gereinigd. Er zijn meerdere vormen van dhauti, zoals:
  1. Antar dhauti: maagreiniging
    • Vatsara dhauti: windzuivering
    • Varisara dhauti / (laghoo) shankhaprakshalana: waterzuivering
    • Agni sara / vahnisara: vuurzuivering
    • Moola shodhana: aardezuivering, rectale reiniging
  2. Danta dhauti: tanden schoonmaken
    • Jihva dhauti: tong schoonmaken
  3. Hrid dhauti: keel schoonmaken
  4. Moola sodhana: endeldarm schoonmaken

Nauli


Foto
Nauli heeft tot doel de dunne darm te reinigen. Nauli wordt beschouwd als een moeilijke oefening die alleen geleerd kan worden met doorzettingsvermogen en geduld, want ze is gebaseerd op een massage van de interne buikorganen door een ronddraaiende beweging van de buikspieren. Het wordt door yogi’s aangeraden bij spijsverteringsproblemen. Nauli gebeurt meestal staand, maar kan ook in andere houdingen gedaan worden zoals in kleermakerszit, waarbij de romp naar voren is gebogen en ondersteund wordt door de handen in de zij. Na een complete uitademing wordt de gehele buik sterk naar binnen getrokken en vervolgens wordt de middelste buikspier aangespannen en in een cirkel bewogen.

Basti


Foto
Bij basti wordt de dikke darm gereinigd door water in het darmkanaal te zuigen, te spoelen en te verwijderen.
Lees hier alles over het gebruik van de tongschraper
Locatie
Vuursteenhoeve
Bouquetstraat 139
3590 Diepenbeek

Wat zeggen mijn klanten?

/

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Gelukkig zijn begint vanbinnen" vond ik nogal een klef gezegde... ​Tot ik begin 2015 met yoga begon. Want dat is wat het met me doet, me gelukkig maken!

Ik ben veerkrachtiger geworden en ervaar veel minder stress. Ik beheers nu de tools om me te wapenen in een stressvolle situatie. Ik zou echt niet meer zonder yoga kunnen!

Björn is voor mij de ideale leraar. Hij ademt yoga, zijn kennis en teaching skills rijken zoveel verder dan de mat. Hij verwerkt de hele yogafilosofie in zijn lessen, zodat je mondjesmaat wordt ondergedompeld in deze rijke geschiedenis.

Zijn toelichtingen bij elke asana, elke oefening zijn zeer duidelijk, zodat ik gemakkelijk onthoud wat ik heb geleerd. Op deze manier kan ik thuis op mijn mat eenvoudig alles herhalen en oefeningen in mijn dagelijkse leven inpassen. 
Foto

Ine Schellis

Medical Management Assistent
/
Kindercoach / Moeder van 3

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

/

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yoga heeft mijn leven veranderd.
​Mijn ademhaling, mijn geest, mijn lichaam en de veerkracht van dit trio zijn aanzienlijk verbeterd.
De dubbele hernia waar ik last van had, is onder controle en ik ben helemaal pijnvrij. Ook mijn hoge bloeddruk is door de yoga en in combinatie met homeopathie terug in balans. 
​
Björn is een top leraar! Hij heeft een zachte, rustige en aangename stem, wat voor mij heel belangrijk is. De yogaruimte is magisch en de sfeer blijft altijd aanwezig. Björn zorgt ervoor dat de grenzen worden opgezocht en afgetast, ​maar ook ​niet worden overschreden.
​
Foto

Aneleen Praets

Zaakvoerder
/
Yogaleraar

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

/

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Als ik in de Vuursteenhoeve kom, vind ik het fijn om soms met Bjorn te praten. We hebben dezelfde filosofische interesse. Bjorn kan mijn ervaringen heel goed duiden vanuit zijn ruime kennis van oude en nieuwe geschriften. Ik ervaar hem als intelligent, geaard en wijs. Ik vind het heel herkenbaar wat hij dan vertelt. Voor mij is het helpend om mijn ervaringen dan ook bevestigd te zien door eeuwenoude wijsheid. Dat is erg prettig: ik ervaar iets, en Bjorn bevestigt dan hoe ik het al aanvoelde of wist. Daarom is praten met Bjorn voor mij vaak als zomaar een satsang krijgen “onder maatjes”. Bjorn heeft echt het leraarstalent in zich.
Foto

Kathleen Vastmans

/
Company

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

/

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
De yogamarkt lijkt wel oververzadigd.
Iedereen wilt met iets nieuws, speciaals en unieks komen, waardoor de essentie soms verloren lijkt te gaan. Bij Björn vind ik die essentie altijd terug. Daardoor heeft hij me geïnspireerd om mijn eigen gezondheidspraktijk Sarada te noemen.
(sara = essentie).

​Björn's sterkte is dat hij yoga ademt, leeft en uitstraalt. Hij ís Yoga !!!

Hij is een onuitputtelijke bron van kennis en deelt die graag. Bovendien doet hij dat op zijn eigen hele fijne, ongedwongen manier. Ik vind het ook knap hoe Björn spiritualiteit kan brengen zonder zweverig te doen, en zo mensen van verschillende beroeps- en maatschappelijke klassen met overtuiging kan aanspreken. ... en wat ik het fijnste aan zijn lessen vind... waar al die anderen het wel over hebben, maar het niet kunnen overbrengen... is FOCUS.
Foto

Aagje Baens

Gezondheidspraktijk Sarada / Yogaleraar
/
Ayurvega

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

/

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yoga verruimt mijn geest én mijn lichaam en stemt ze op mekaar af. Sinds Björn me tijdens de privé-lessen een aantal wonderbaarlijke ademhalingsoefeningen heeft aangeleerd, ben ik verlost van mijn hyperventilatie. Ze verdween zonder dat ik het door had.

Björn heeft me ook leren focussen en mijn aandacht op mezelf leren richten. Hierdoor heb ik mijn lichaam herontdekt en kan ik mijn grenzen veel beter aanvoelen. Gaandeweg hebben de oefeningen mijn lichaam in betere conditie gebracht en ben ik weer tevreden over mijn vorm. Ademkracht heeft mijn leefwereld helemaal veranderd. Ik gebruik het elke dag en kan het me niet meer anders voorstellen. 

Ik heb lang moeten zoeken naar een coach met zulke kwaliteiten. Dankzij Björn sta ik waar dat ik nu sta. Nog nooit had ik in zo'n korte tijdspanne zulke resultaten! Er is zelfdiscipline voor nodig, maar zonder coach sta je nergens. Björn heeft me een programma op maat ontworpen en aangeleerd dat zeer to-the-point is, waardoor ik op korte tijd zeer mooie resultaten bereikte!
Foto

Patsy Boulez

Kunstenaar
/
Sculpted Paintings

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Contacteer Björn
E: bjorn@shantaramyoga.com
T: +32 (0)496/ 24.30.05
Foto
SY⎟Shantaram Yoga
Aligning Body, Mind & Spirit
  • Home